Namiary Newsletter #275 | Antarktyda pod chińską lupą | Jak ekologiczne jest LNG? | Wycieczkowce w rozbudowie | Transport w nowej rzeczywistości ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏
|
|
|
Antarktyda pod chińską lupą
Niedawne otwarcie chińskiej bazy Qinling, trzeciej stałej stacji na Antarktydzie, zaniepokoiło australijskich i amerykańskich obserwatorów. Jednak zdaniem autorów portalu maritime-executive.com niepokoją się oni z niewłaściwych powodów.
|
|
|
|
|
|
Jak ekologiczne jest LNG?
Koalicja grup ekologicznych wezwała producentów silników okrętowych do ujawnienia pełnego zakresu emisji ze statków napędzanych LNG i amoniakiem. Szczególnie że według analityków Clarksons popularność LNG rośnie i stanowi obecnie 25% zamówień na kontenerowce i 44% na statki wycieczkowe.
|
|
|
|
|
|
Wycieczkowce w rozbudowie
Amerykański armator wycieczkowców Carnival Corporation złożył kolejne zamówienie w stoczni Meyer Werft w Niemczech. W ten sposób firma realizuje plan odbudowy zdolności przewozowych po pandemii COVID-19. W połowie lutego br. Carnival ogłosił pierwsze od 5 lat zamówienie na nowy statek, a obecny kontrakt obejmie siostrzaną jednostkę.
|
|
|
|
|
|
Transport w nowej rzeczywistości
Mamy obecnie do czynienia, przynajmniej w opinii zainteresowanych, z najbardziej kryzysowymi latami w historii polskiego transportu drogowego. Oczywiście pisząc te słowa, trzeba obecne lata z czymś porównać. Otóż niewątpliwie, porównując obecny okres z czasem, gdy polscy przewoźnicy zdominowali europejski transport drogowy dzięki swoim niskim kosztom, nadeszły teraz lata chudsze.
|
|
|
|
|
|
25 maja 2018 r. weszło w życie Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych (RODO). Informujemy, że administratorem danych osobowych są Namiary Sp. z o.o. (81-319 Gdynia, Śląska 21). Dane nie będą udostępniane innym podmiotom. Masz prawo do wglądu i poprawiania swoich danych oraz możliwość usunięcia swojego adresu email z naszej bazy, klikając wypisz. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności.
|
|
|
|